Δρ. Παύλος Νικολαΐδης, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος

  • Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
  • Διευθυντής Παθολογικού-Λοιμωξιολογικού Τμήματος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  από όπου κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα Ιατρικής με Αριστα. Ειδικεύτηκε στην Παθολογία και στη συνέχεια στην Νεφρολογία στην Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Ακολούθως εξειδικεύθηκε στη Λοιμωξιολογία στην οποία μετεκπαιδεύθηκε το 1989-1990 στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά.

Συγκαταλέγεται στους πρώτους λοιμωξιολόγους στην Ελλάδα και με την ίδρυση της Λοιμωξιολογίας στην Ελλάδα του απονομήθηκε από το Υπουργείο Υγείας ο τίτλος του Λοιμωξιολόγου το 1996.

Από το 1980 υπηρέτησε στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ από όλες τις ακαδημαΊκές βαθμίδες ασκώντας νοσηλευτικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά καθήκοντα στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Το 2005 εκλέχθηκε Καθηγητής 1ης βαθμίδας και τα έτη 2007 – 2013 διετέλεσε Δ/ντής της Α’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ . Τα έτη 2009-2013 διετέλεσε επίσης Δ/ντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Κατά την θητεία του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ίδρυσε και ανέπτυξε το Τμήμα Λοιμώξεων της Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου και της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων (Μονάδα ΗΙV), τα οποία είναι μοναδικά στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα λοιμώξεων των Νοσοκομείων της θεσσαλονίκης και των άλλων νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας όπως και των Ιδιωτικών Κλινικών της Θεσσαλονίκης.

Το ερευνητικό του έργο αφορούσε κυρίως διάφορους τομείς της λοιμωξιολογίας και της νεφρολογίας τόσο σε Ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Από το ερευνητικό αυτό έργο προέκυψαν πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξένα έγκυρα ιατρικά περιοδικά. Κατά τα χρόνια της θητείας του παρείχε συνεχή εκπαίδευση σε φοιτητές ιατρικής, σε ειδικευόμενους ιατρούς της παθολογίας, νεφρολογίας και της λοιμωξιολογίας, καθώς και στα μέλη άλλων επιστημονικών εταιρειών.

Συμμετείχε σε πολυάριθμα ιατρικά συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες ως ομιλητής, ως πρόεδρος ή διοργανωτής. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας σε πολλές επιτροπές του πανεπιστημίου, του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ σε θέματα λοιμώξεων, επιδημιών και λοιμωδών νοσημάτων.

Διετέλεσε επί πολλά έτη μέλος του ΔΣ της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος, όπως επίσης μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Από την ίδρυση του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης υπήρξε συνεργάτης του κέντρου και από τον Σεπτέμβριο του 2013 ανέλαβε ως Δ/ντής του Παθολογικού-Λοιμωξιολογικύ Τμήματος για την νοσηλεία ασθενών με προβλήματα λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών ιατρείων.

Ιατρείο: Καθ. Κεραμοπούλου 5, Κέντρο – Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 261388, 6945 935254

e-mail: 2310 261388