Φλεβικά άτονα έλκη

Τα φλεβικά άτονα έλκη (πληγές), αποτελούν το 70% του συνόλου των ελκών και σπάνια μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό. Εμφανίζονται σε άτομα με αγγειακή πάθηση ή διαβητική νευροπάθεια αλλά και χωρίς να οφείλονται στις παθήσεις αυτές.

Τα φλεβικά άτονα έλκη είναι βαριές περιπτώσεις ελκών είτε του διαβητικού ασθενούς, είτε λόγω λεμφοιδήματος, καρδιογενούς οιδήματος, ή κατάκλισης. Σπανιότερα δημιουργούνται σε ασθενείς με αγγειίτιδα (σκληρόδερμα, ερυθηματώδης λύκος), λόγω χρόνιας φλεγμονώδους πάθησης, συγγενούς αιματολογικής παθήσεις, ελκώδους κολίτιδας, καρκίνου δέρματος, οστεομυελίτιδας, κ.α.

Στα άτονα έλκη, λόγω ανεπαρκούς οξυγόνωσης του δέρματος στο πόδι, ένα απλό σχήσιμο μπορεί αντί να κλείνει να αυξάνει. Η αιτία δημιουργίας τους είναι ότι επειδή έχουν χαλάσει οι βαλβίδες των φλεβών που προωθούν το «βρώμικο» αίμα για καθαρισμό στην καρδιά, αυτό  ρέει προς τα πίσω και αυξάνει την πίεση στις φλέβες. Οι φλέβες λόγω της πίεσης συνεχώς διευρύνονται και τελικώς δημιουργούν ρωγμές από τις οποίες διαρρέει υγρό στα τριχοειδή αγγεία. Τα πόδια πρήζονται λόγω χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και το δέρμα παχαίνει και καταστρέφεται. Τότε από ένα απλό σχίσιμο που δεν επουλώνεται, δημιουργείται ένα χρόνιο άτονο έλκος.

Τα έλκη αυτά είναι συνηθέστερα σε ηλικιωμένα άτομα, σε άτομα με κατάκλιση ή με αναπηρία από την οποία επιβαρύνεται λόγω πίεσης ένα συγκεκριμένο σημείο του ποδιού ή περιοχή του κόκκυγα. Συνήθως εμφανίζονται στην εσωτερική πλευρά της κνήμης πάνω από τον αστράγαλο. Η κνήμη πρήζεται και πονάει, λόγω της μεγάλης πίεσης που υφίσταται από τις φλέβες. Εάν αναπτυχθεί λοίμωξη στους γύρω από το έλκος ιστούς, ο πόνος είναι μεγαλύτερος και απαιτείται κατάλληλη αντιβίωση.

Αντιβίωση απαιτείται και στα άτονα έλκη που παράγουν υγρό, ιδιαίτερα εάν είναι δύσοσμο που σημαίνει ότι υπάρχει λοίμωξη και εάν η γύρω περιοχή έχει διογκωθεί.

Το δέρμα γύρω από το έλκος γίνεται σκληρό, υπάρχει έντονη ξηροδερμία, φαγούρα και πιθανόν να αλλάξει χρώμα και να γίνει κοκκινωπό, καφεμαύρο ή πιο λευκό.

Στο «Πρότυπο Κέντρο πρόληψης και θεραπείας χρόνιων ελκών και διαβητικού ποδιού» λόγω μεγάλης εμπειρίας σε πολύ βαριά περιστατικά διαβητικών ασθενών και λεμφοιδηματικών ποδιών, εφαρμόζονται όλες οι τεχνικές για την επαναιμάτωση του ποδιού, για την απομάκρυνση των πυωδών συλλογών, την φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία των άτονων φλεβικών ελκών, με καλά αποτελέσματα.