Συμπτώματα και ορθή διάγνωση

Τα σημάδια των ελκών του ποδιού δεν είναι πάντοτε προφανή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα του έλκους δεν είναι διακριτά, μέχρι να μολυνθεί το έλκος και να προκληθεί αποχρωματισμός του δέρματος (ο ιστός μετατρέπεται σε μαύρο χρώμα), να υπάρχει αίσθηση πόνου γύρω από μια περιοχή που εμφανίζεται αλλοιωμένη ή ερεθισμένη.

Ένα από τα πρώτα σημάδια ενός έλκους του ποδιού είναι η εξέλκωση στο πόδι που μπορεί να λερώσει τις κάλτσες ή να διαρρεύσει στο παπούτσι. Ασυνήθιστο πρήξιμο, ερεθισμός, ερυθρότητα και οσμές από το ένα ή και τα δύο πόδια είναι επίσης κοινά πρώιμα συμπτώματα ενός έλκους του ποδιού.

Το πιο ορατό σημάδι ενός σοβαρού έλκους του ποδιού είναι ο μαύρος ιστός (που ονομάζεται νέκρωση) που περιβάλλει το έλκος. Αυτό οφείλεται στην απουσία της φυσιολογικής ροής αίματος στην περιοχή γύρω από το έλκος.

Μερική ή πλήρης γάγγραινα, η οποία αναφέρεται σε θάνατο του ιστού λόγω μολύνσεων, μπορεί να εμφανιστεί γύρω από το έλκος. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστεί οσμή, πόνος και μούδιασμα.

Η σοβαρότητα του έλκους μπορεί να εκτιμηθεί σε κλίμακα από 0 έως 3 χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα κριτήρια:

0: δεν υπάρχει έλκος αλλά πόδι βρίσκεται σε κίνδυνο

1:  έλκος αλλά όχι μόλυνση

2:  βαθύ έλκος, εκθέτοντας αρθρώσεις και τένοντες

3:  εκτεταμένα έλκη ή αποστήματα από λοίμωξη

Η διάγνωση για το διαβητικό πόδι, τίθεται από τον αγγειοχειρουργό του Κέντρου, εφόσον έχει προηγηθεί πλήρης κλινική εξέταση και ιστορικό από την Παθολόγο – Διαβητολόγο.

Στη διάγνωση του διαβητικού περιλαμβάνονται τα τέστ απώλειας αισθητικότητας προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσο ο διαβήτης έχει προσβάλλει την κυκλοφορία των κάτω άκρων (περιφερική αρτηριοπάθεια) και τα νεύρα του ποδιού (διαβητική νευροπάθεια).

Ο έλεγχος των ασθενών με περιφερική αρτηριοπάθεια γίνεται με υπερηχογράφημα Doppler. Στους ασθενείς με φλεβικά και αρτηριακά έλκη, διενεργείται  triplex αγγείων, ή ψηφιακή αγγειογραφία.

Η μαγνητική τομογραφία, είναι η μέθοδος εκλογής για την εξέταση του διαβητικού ποδιού, λόγω καλύτερης απεικόνισης των οστών, μαλακών μορίων και αγγείων με σημαντικότερα άλλων διαγνωστικών εξετάσεων ευρήματα στο οίδημα και τη φλεγμονή, για διάγνωση για τα εν τω βάθει αποστημάτων, σηπτική αρθρίτιδα, διάγνωση της οστεομυελίτιδας και της οστεοαρθροπάθειας charcot.

Η μαγνητική αγγειογραφία, όταν απαιτείται, είναι χρήσιμη για την εκτίμηση της αιματικής ροής ειδικά σε περιφερική απόφραξη, αλλά δεν μπορεί να δείξει τις επασβεστώσεις των αρτηριών

Το σπινθηρογράφημα χρησιμοποιείται μόνο σε κλινική υπόνοια οστεομυελίτιδας στο διαβητικό πόδι.

Σε περίπτωση έλκους ή υποψίας λοίμωξης, μπορεί να σταλεί δείγμα ιστού σε βιοπαθολογικο εργαστήριο για να καθορίσει το είδος της αντιβίωσης που πρέπει να λάβετε.