Τι είναι το «διαβητικό πόδι»

          Το «διαβητικό πόδι» οφείλεται σε διαταραχές στα πόδια ενός πάσχοντος από διαβήτη που μπορεί να προκληθούν είτε από τη νευροπάθεια είτε από την περιφερική αγγειακή νόσο.

Σημειώνεται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει το 6-8% του πληθυσμού. Η πιθανότητα ενός ατόμου με αρρύθμιστο διαβήτη να εμφανίσει εξέλκωση στα πόδια είναι της τάξης του 15%. Είναι συχνότερος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, διότι το πάγκρεας τους δεν λειτουργεί και δεν παράγει ινσουλίνη την οποία πρέπει θα λάβουν ως θεραπεία.

Η λοίμωξη στο διαβητικό πόδι είναι μια σοβαρή επιπλοκή, καθώς οδηγεί στον ακρωτηριασμό του ποδιού στο 25-50% των διαβητικών ασθενών.

Η εξέλκωση ( πληγές) στο πόδι  ή στα πόδια, είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας σειράς παθολογικών διεργασιών σε συνδυασμό με τη βλάβη των νεύρων στο διαβήτη (περιφερική νευροπάθεια) η οποία προκαλεί απώλεια της αισθητικότητας, ατροφία των μυών του ποδιού, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε παραμορφώσεις στα πόδια όπως η γαμψοδακτυλία. Άλλα σημάδια που πρέπει να προληφθούν είναι οι υπερκερατώσεις (κάλοι), η ξηροδερμία κ.α

Μια άλλη σοβαρή αιτία για την πρόκληση βλαβών στα πόδια είναι η περιφερική αρτηριοπάθεια, η οποία κάνει το δέρμα των ποδιών λεπτό και ευπαθές σε τραυματισμούς, ενώ οι αμυντικοί και επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λοιμώξεων οι οποίες για το διαβήτη πόδι είναι πολύ σοβαρότερες.

Δεν εμφανίζουν όλοι οι διαβητικοί ασθενείς έλκη στα πόδια που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς. Εξαρτάται από τους ίδιους τους ασθενείς και από τα μέτρα που εγκαίρως λαμβάνουν.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, ότι μία και μόνο πληγή μπορεί να οδηγήσει στον ακρωτηριασμό ενός διαβητικού ποδιού!
Κάθε 30″ χάνεται το πόδι ενός διαβητικού σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, οδηγούνται σε ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο ποδιών, περίπου 2.500-3.500 περιστατικά!