Νευρολογικές παθήσεις

Διαβήτης και νευρολογικές παθήσεις

IΗ διαβητική νευροπάθεια είναι η βλάβη που παθαίνουν τα νεύρα του σώματος σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη και άλλες αιτίες.

 Προβλήματα μπορούν να παρουσιάσουν τα περιφερικά νευρά του ποδιού και του χεριού και εκείνα που ελέγχουν τις αυτόματες λειτουργίες του σώματος, όπως είναι ο καρδιακός ρυθμός και η πέψη.  Η βλάβη των νεύρων προκαλεί και ατροφία των μυών του ποδιού και στη συνέχεια σε παραμορφώσεις στα πόδια (γαμψοδακτυλία, προβολή των κεφαλών των μεταταρσίων), ξηροδερμία και  αρθροπάθεια Charcot.

Ο σακχαρώδης διαβήτης επίσης επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η μη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1, προκαλεί βλάβες των αγγείων  του εγκεφάλου και αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 2 – 2.5 φορές και 1,5- 2 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης του νόσου Alzheimer. Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, παρατηρείται μείωση της ταχύτητας σκέψης, λόγου, κίνησης και ελάττωση της μνήμης. Οι βλάβες του εγκεφάλου είναι πολύ νωρίτερα και πολύ μεγαλύτερες σε ανθρώπους με διαβήτη.

Ο έμπειρος Παθολόγος – Διαβητολόγος του Κέντρου μας θα προχωρήσει σε συστηματική ρύθμιση του διαβήτη σας για ελαχιστοποίηση των νευρολογικών επιπτώσεων. Σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι απαιτείται η έγκαιρη επίσκεψη σε Νευρολόγο για εξειδικευμένο έλεγχο και  θεραπεία αντιμετώπισης νευρολογικών συμπτωμάτων, θα σας παραπέμψει στον συνεργάτη του Κέντρου μας, Νευρολόγο, Δρ. Θωμά Χατζηντούνα.