Δρ. Αρχανιωτάκη Μαριάνθη, Ειδικός Παθολόγος

Εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη – Διαβητικό πόδι και στην Υπέρταση

  • Διευθύντρια Παθολογικού Τμήματος Εξωτερικών Ιατρείων και Τμήματος Προληπτικού Ελέγχου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου
  • Διδάκτορας Ιατρικής του ΑΠΘ με βαθμό «΄Αριστα», παμψηφεί, με διδακτορική διατριβή με τίτλο: «Σχέση των επιπέδων μαγνησίου ορού και ερυθρών ασθενών, στη διαβητική θρομβοπάθεια» μετά από πενταετή παρακολούθηση 256 ασθενών.
  • Εκπαιδεύτρια στο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων της Διαβητολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος στο μάθημα «Παθογένεια των διαβητικών επιπλοκών».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1979-1985). Τιμήθηκε με υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. λόγω αριστείας, από τις εισαγωγικές εξετάσεις έως και τις πτυχιακές, όπου και πρώτευσε με βαθμό «Άριστα». Η πτυχιακή εργασία της στο μάθημα της Χειρουργικής το ακαδημαϊκό έτος 1984-1985 με τίτλο: «Σύνδρομο dumping και διάρροιες μετά βαγοτομή», απέσπασε το πρώτο βραβείο «Νικολάου Σμπαρούνη-Τρικόρφου» και τιμητικό χρηματικό έπαθλο. Ακολούθησε η υπηρεσία υπαίθρου στο Γ.Ν. Διδυμοτείχου (1985-1986) και η έναρξη ειδικότητας Παθολογίας στο Γ.Ν. Ξάνθης (1986-1987). Η ειδικότητα συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε στην Α΄Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική (ΠΡΠ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης (1987-1990). Το 1991 αρίστευσε στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας στην Εσωτερική Παθολογία. Διετέλεσε άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. επί 10ετία (1990-2000).

Εκπαιδεύθηκε στο Διαβητολογικό Ιατρείο και στο Διαβητολογκό Τμήμα της ΠΡΠ Κλινικής υπό την επιστημονική διεύθυνση του Αν. Καθηγητή κ. Μιλτιάδη Αλεβίζου και στο Ιατρείο Υπέρτασης και Δυσλιπιδαιμιών υπό την επιστημονική διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Ζιάκα. Παρέμεινε σταθερός συνεργάτης των Ιατρείων αυτών έως και το 2000, ενώ παράλληλα ήταν υπεύθυνη θαλάμων στα τμήματα  Διαβητολογικό και Κυκλοφορικό με κλινικά πεδία τον Διαβήτη, την Υπέρταση, τις Δυσλιπιδαιμίες και τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια. Έλαβε μέρος σε επιδημιολογικές μελέτες, σε κλινικές μελέτες παρατήρησης και παρέμβασης και στη συγγραφή εργασιών.

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ/ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ε.Π.Β.Ε. (Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος) και της Ε.Ε.Π.Ε. (Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας). Είναι μέλος του Ε.A.S.D (Εuropean Association for the Study of Diabetes), της Ε.Δ.Ε. (Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας), της Δ.Ε.Β.Ε. (Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας), της Ε.Α.Β.Ε. (Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος), της Ε.Ι.Ε.Π (Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας), της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ.ά. Το 2011 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας και το 2012  Ειδικός Γραμματέας της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος. Από το 2014 είναι αιρετή Ταμίας της Δ.Ε.Β.Ε. και από το 2015 εκλεγμένο μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας.

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα Συνεδρίων στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α και στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα Πανελλήνια Συνέδρια με διαλέξεις, με εισηγήσεις σε στρόγγυλες τράπεζες, με προεδρεία, ως εκπαιδεύτρια σε κλινικά φροντιστήρια και ως συντονίστρια διαδραστικών εκδηλώσεων για το κοινό. Έχει προεδρεύσει σε σημαντικές επιστημονικές αντιπαραθέσεις και σε διαλέξεις διακεκριμένων  επιστημόνων διεθνούς κύρους, κατά τη διάρκεια Πανελληνίων Συνεδρίων και διημερίδων της Δ.Ε.Β.Ε. για τη Διαβητική Νευροπάθεια και την Ινσουλινοθεραπεία /Νεότερες Τεχνολογίες. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή και στην επιμέλεια της νέας επικαιροποιημένης έκδοσης του Οδηγού για διαβητικά άτομα της Δ.Ε.Β.Ε.

Κατά την τελευταία εξαετία συμμετέχει στο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων που διοργανώνει η Δ.Ε.Β.Ε. διδάσκοντας το μάθημα «Παθογένεια των διαβητικών επιπλοκών». Έχει διδάξει επί 4 εξάμηνα σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Νοσηλευτικής του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. τα κεφάλαια: Δερματικές εκδηλώσεις Διαβήτη-διαβητικά έλκη, Αυτοέλεγχος και γλυκαιμικοί στόχοι, Μεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος και νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις. Συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια σε μεταπτυχιακό σεμινάριο που εκπόνησε η Δ.Ε.Β.Ε. σε συνεργασία με το Cambridge University Hospitals-NHS προ 4ετίας. Κατά την τελευταία εξαετία είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των συνεδρίων και λοιπών επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Δ.Ε.Β.Ε. Ωστόσο, προτεραιότητά της παραμένει η αφοσίωση στο κλινικό έργο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες ως παθολόγος και διαβητολογική κάλυψη σε όλα τα τμήματα . Στο Τμήμα Προληπτικού Ελέγχου ασχολείται συστηματικά με την έγκαιρη αναγνώριση και ολιστική αντιμετώπιση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, με την ανίχνευση ασυμπτωματικών παθήσεων του θυρεοειδή, με την πρώιμη διάγνωση νεοπλασμάτων και με την πρόληψη των επιπλοκών της υπέρτασης και της παχυσαρκίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρείο: Αλ. Παπαναστασίου 136, Χαριλάου – Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310300268