Διαβητική αγγειοπάθεια

Η διαβητική περιφερική αγγειοπάθεια ή αρτηριοπάθεια, είναι η αθηρομάτωση των αρτηριών του των ποδιών. Δηλαδή, η στένωση των αρτηριών και εν γένει των περιφερικών αγγείων εξαιτίας της αθηρωματικής πλάκας που σχηματίζεται λόγω διατροφής και άλλων αιτίων στο εσωτερικό των αγγείων και τα αποφράσσει.

Η απόφραξη αυτή δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και ακόμη και ο μικρός τραυματισμός προκαλεί έντονο πόνο. Τα πόδια είναι κρύα και μελανιάζουν, ενώ συχνά ο ασθενής έχει πόνο στις γάμπες κατά τη βάδιση. Λόγω της απόφραξης των αγγείων του ποδιού, το ανοσοποιητικό σύστημα ανεπαρκεί, αυξάνουν οι μολύνσεις και προκαλούνται συχνά  μυκητιάσεις στο δέρμα των ποδιών ή των νυχιών ή και στα δύο.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από αγγειοχειρουργό η περιφερική αγγειοπάθεια με αγγειοπλαστική (διάνοιξη της αρτηρίας με stent) ή με bypass ( εγχείρηση αρτηριακής παράκαμψης με μόσχευμα από άλλη αρτηρία), ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος προς το πόδι, δημιουργούνται έλκη που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επουλωθούν, ενώ υπάρχει κίνδυνος γάγγραινας που οδηγεί σε ακρωτηριασμό των δακτύλων ή και του άκρου πόδα.

Το πόδι του διαβητικού ασθενούς κινδυνεύει επίσης από έλκος μεικτής αιτιολογίας, δηλαδή, από τον συνδυασμό  νευροπάθειας και αγγειοπάθειας, που απαιτεί πιο σύνθετους χειρουργικούς χειρισμούς.

Να σημειωθεί, ότι συχνά ασθενείς με διαβητικό πόδι, προσέρχονται για εξέταση ενώ ήδη έχει υποστεί γάγγραινα κάποιο δάκτυλο του ποδιού του. Γι΄ αυτό, στο Κέντρο μας εφαρμόζεται  ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος του διαβητικού ποδιού στους ασθενείς του.