Πόδι Charcot

Το Πόδι Charcot είναι μία νευρομυική ή αλλιώς, νευροπαθητική, νευροτροφική, πάθηση που πλήττει τις αρθρώσεις  του άκρου ποδός και έχει ως κύρια αιτία τον σακχαρώδη διαβήτη.

Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με διαβήτη υπο θεραπεία, μετά την 15ετία. Καταστρέφει τις αρθρικές επιφάνειες με καθίζηση των αρθρικών διαστημάτων, προκαλεί εξαρθρήματα αρθρώσεων και συνοδεύεται από εναπόθεση ασβεστίου ή οστικά συντρίμματα στους περιαρθρικούς μαλακούς ιστούς .

Τα συμπτώματα του ποδιού Charcot είναι το οίδημα ( πρήξιμο), η εμφάνιση κοκκινίλας και η αύξηση της θερμοκρασίας του. Σε περίπτωση εκδήλωσης αυτών των συμπτωμάτων χρειάζεται άμεση επίσκεψη στον ιατρό και επίσης επείγουσα έναρξη της θεραπείας. Θα αποτελούσε τραγική εξέλιξη εάν ο ιατρός βλέποντας μία φυσιολογική ακτινογραφία και κυρίως, εφόσον ο ασθενής είναι διαβητικός, πλανηθεί και δεν θέσει διάγνωση για τη νόσο Charcot.

Εάν το πόδι προσβληθεί ολόκληρο, τότε καταρρέει ολόκληρος ο σκελετός του με ισόβιες παραμορφώσεις και οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε συνεχώς εμφανιζόμενες πληγές (έλκη). Εάν καθυστερήσει η πρώιμη θεραπεία, σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, η θεραπεία είναι χειρουργική με τη συμμετοχή έμπειρων ορθοπαιδικών και γενικών χειρουργών.

Στο Κέντρο μας αναλαμβάνουμε ασθενείς για έλεγχο των συμπτωμάτων προκειμένου εγκαίρως να διαγνωστεί εάν το πόδι πάσχει από τη νόσο Charcot για να αρχίσει άμεσα η θεραπεία, καθώς επίσης και για τη χειρουργική αντιμετώπιση και τη θεραπεία των ελκών.