Πως προλαμβάνεται το έλκος

Η θεραπεία για τα διαβητικά έλκη και τον πόνο στο πόδι ποικίλλει ανάλογα με τα αίτια εμφάνισης. Οποιαδήποτε δυσφορία ή πόνος στο πόδι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Η σημαντικότερη επιπλοκή του διαβητικού ποδιού είναι η δημιουργία ελκών, ανοιχτών πληγών οι οποίες έχουν μια προοδευτική επιδείνωση που μπορεί να φτάσει και μέχρι τον ακρωτηριασμό του μέλους.

Οι πληγές στα πόδια μπορεί να δημιουργηθούν είτε από εξωτερική πίεση λόγω κακών υποδημάτων, την οποία ο ασθενής δεν την αντιλαμβάνεται ή την αντιλαμβάνεται πολύ αργά. Η προοδευτική αρτηριοσκλήρυνση και η περιφερική μικροαγγειοπάθεια λόγω του διαβήτη, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Επίσης η σκληρυντική τενοντίτιδα λόγω διαβήτη, προκαλεί παραμόρφωση του σκελετού του ποδιού, με αποτέλεσμα να προκαλείται πίεση σε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία του ποδιού. Στα σημεία αυτά  δημιουργούνται τα λεγόμενα νευροτροφικά έλκη. Δηλαδή, ο  σακχαρώδης διαβήτης έχει «χαλάσει» τα νεύρα (διαβητική νευροπάθεια), προκαλώντας απώλεια της αισθητικότητας των ποδιών και την αδυναμία έγκαιρης αντίληψης εκ μέρους του ασθενούς, ότι κάποιο σημείο του πέλματος πονάει και σταδιακά αποκτά πληγή.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα, σε ένα εξειδικευμένο Κέντρο διαβητικού ποδιού, ελέγχονται ενώ οι επιπλοκές προλαμβάνονται, με τη χρήση συγκεκριμένων ενθεμάτων στα υποδήματα ασθενούς, ή με την επεμβατική διόρθωση της περιφερικής αγγειοπάθειας.

( Δείτε ΕΔΩ συμβουλές για την καθημερινή φροντίδα του διαβητικού ποδιού)