Συντηρητική θεραπεία

Η προληπτική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας. Η σωστή διαχείριση της γλυκόζης στα επίπεδα του αίματος, μειώνει τις πιθανότητές για επιπλοκές του διαβήτη.

Ο ιατρός κατά την κλινική εξέταση, καταγράφοντας το ιστορικό σας, θα πρέπει να ενημερωθεί για όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV και των ηπατικών προβλημάτων, διότι ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για τη χορήγηση αντιβιοτικών ή αντιπηκτικών φαρμάκων.

Τα φάρμακα χορηγούνται σε περίπτωση φλεγμονής και λοίμωξης του έλκους και εάν απαιτείται να σταλεί ιστός που περιβάλλει το έλκος για έλεγχο σε βιοπαθολογικό εργαστήριο για να καθορίσει ποιο αντιβιοτικό θα βοηθήσει.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει οδηγίες πρόληψης για τη δημιουργία ελκών στα πόδια και οδηγίες για τη φροντίδα των ποδιών με έλκος / έλκη.

Η παραμονή σε μια αυστηρή δίαιτα και η απουσία φόρτιση στα πόδια σας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί η θεραπεία των ποδιών. Η διαρκής προληπτική φροντίδα θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την επανεμφάνιση του έλκους στο μέλλον.

Αποφύγετε την πολύωρη ή συνεχόμενη χρήση των ποδιών για να αποτρέψετε τον πόνο και τα έλκη. Αυτό ονομάζεται «εκτός λειτουργίας φόρτιση», και είναι χρήσιμο για όλες τις μορφές διαβητικού έλκους του ποδιού. Η πίεση από το βάδισμα μπορεί να επιδεινώσει μια λοίμωξη και να επεκταθεί ένα έλκος. Για τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι, η επιπλέον πίεση μπορεί να είναι η αιτία του συνεχόμενου πόνου στα πόδια.

Μπορείτε να φοράτε ορισμένα αντικείμενα για να προστατέψετε τα πόδια σας:

  1.  διαβητικά παπούτσια
  2.  ένθετα παπουτσιών για την πρόληψη των κάλων

Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία των ελκών, αποφύγετε την πολύωρη χρήση των ποδιών και ακολουθήστε το θεραπευτικό σας πρόγραμμα. Τα διαβητικά έλκη ποδιών μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να θεραπευτούν, ειδικά εάν το σάκχαρο του αίματός σας είναι υψηλό και εάν εφαρμόζεται σταθερή πίεση στο έλκος.

Τα έλκη των ποδιών μπορεί να επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία. Ο ιστός της ουλής μπορεί να μολυνθεί εάν η περιοχή επιδεινωθεί ξανά, οπότε ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να φορέσετε ειδικά παπούτσια για διαβητικό πόδι ώστε να αποφύγετε την επανεμφάνιση των ελκών.