Στο 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 30ού επετειακού Πανελλήνιου Συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας (Δ.Ε.Β.Ε.) στην Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή επιστημόνων διεθνούς κύρους από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Μ. Βρετανία , τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία. Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν θέματα που σχετίζονται με την παθογένεια, την επιδημιολογία, τις επιπλοκές του διαβήτη και το σύγχρονο θεραπευτικό τοπίο, όπως διαμορφώνεται με τα νέα φάρμακα και τις νέες κλινικές.

Η παθολόγος-διαβητολόγος Δρ. Αρχανιωτάκη Μαριάνθη, μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Β.Ε και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου με ένα κλινικό φροντιστήριο και δυο προεδρεία,. Η κυρία Αρχανιωτάκη, παρουσίασε το θέμα: «Ινσουλινοθεραπεία στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Από τη θεραπεία και τους αλγόριθμους στην κλινική πράξη». Αναφέρθηκε στη βαθιά προκατάληψη που περιβάλλει την ινσουλίνη, στην κλινική αδράνεια του ιατρικού κόσμου και στο συχνό σύνδρομο ψυχολογικής αντίστασης στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές διαβητικές επιπλοκές.

Επεσήμανε τη διεθνή ερευνητική προσπάθεια που γίνεται για την δημιουργία βελτιωμένων ινσουλινών, έκανε εκτενή αναφορά σε ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά και αναφέρθηκε στις δυσκολίες της ινσουλινοθεραπείας, καθώς και σε θέματα καρδιαγγειακής ασφάλειας και επιπλοκών, όπως η υπογλυκαιμία.

Στην διάρκεια των εργασιών η κ. Αρχανιωτάκη προήδρευσε στη σημαντική διάλεξη με θέμα: «Ο δρόμος προς το τεχνητό πάγκρεας, νεότερα δεδομένα» και με ομιλήτρια την διεθνώς αναγνωρισμένη κ. Μητράκου Ασημίνα, αναπλ. καθηγήτρια Θεραπευτικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Μονάδα Σακχαρώδη Διαβήτη Μεταβολισμού, Γ.Ν. Αλεξάνδρα, Αθήνα.