Συμβουλές για ασθενείς

Προσέξετε αυτές τις συμβουλές για το καλό της υγείας σας:

Η καθημερινή φροντίδα των ποδιών

Κάνετε 2 έως 3 φορές την εβδομάδα ποδόλουτρο. Διάρκεια 3’, θερμοκρασία 30-35 βαθμοί Κελσίου. Μη χρησιμοποιείτε άλατα του μπάνιου που περιέχουν αλκοόλ (αν εμπεριέχουν αλκοόλ, αυτό αναφέρεται κατά κανόνα στη συσκευασία), π.χ. σκόνες για ποδόλουτρο με χαμομήλι, εμπεριέχουν πολύ αλκοόλ.

Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι, γιατί έχει την ιδιότητα να στεγνώνει το δέρμα. Χρησιμοποιείτε άλλα σκευάσματα που δεν περιέχουν σαπούνι.

Στεγνώνετε τα πόδια σας μετά το πλύσιμο πάρα πολύ καλά. Προσέχετε να στεγνώνουν καλά τα μεσοδακτύλια διαστήματα. Όταν το δέρμα των ποδιών είναι ξηρό, εμφανίζει απολέπιση ή ραγάδες. Αυτό είναι σημείο ότι τα πόδια σας είναι αφυδατωμένα. Να βάζετε καθημερινά με επιμέλεια κρέμα στα πόδια.

Χρησιμοποιείτε λιπαρές κρέμες.

Ο καθημερινός έλεγχος των ποδιών

Ελέγχετε αν υπάρχουν ερεθισμοί ή μυκητιάσεις στα νύχια ή μεταξύ των δακτύλων (μπορείτε να το αναγνωρίσετε από τις κοκκινίλες ή τα λευκά επιχρίσματα). Δίνετε σημασία ακόμα και στον παραμικρό τραυματισμό και πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό να περιποιηθεί τα σημεία αυτά. Να κοιτάζετε καθημερινά τα πόδια σας και να τα ελέγχετε ιδίως από την κάτω πλευρά. Χρησιμοποιείτε γι’ αυτό το σκοπό ένα καθρέπτη. Κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι μη φυσιολογικό στα πόδια σας να απευθύνεστε αμέσως στο γιατρό. Να κάνετε καθημερινή γυμναστική στα πόδια, π.χ. να μαζεύετε και να τεντώνετε τα δάκτυλα των ποδιών σας.

Ποια παπούτσια να αγοράσετε

Να αγοράζετε παπούτσια τα οποία να είναι φαρδιά, άνετα και να ταιριάζουν στο πόδι σας. Το πόδι δεν πρέπει να είναι στριμωγμένο. Να αγοράζετε τα παπούτσια σας τις απογευματινές ώρες, όταν τα πόδια είναι ελαφρώς πρησμένα. Να βαδίζετε πολύ με τα πόδια σας (να πηγαίνετε πολύ περίπατο, καθημερινά, τουλάχιστον 30 λεπτά). Να προτιμάτε άσπρες κάλτσες από βαμβάκι. Πλένονται σε θερμοκρασίες βρασμού και, εκτός τούτου, μπορείτε να διαπιστώσετε αμέσως αν υπάρξουν ποτέ ίχνη από ένα τραυματισμό, δηλαδή αίμα ή πύο. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι.

Τι πρέπει να προσέχετε στις διακοπές

Αν θέλετε στις διακοπές να κάνετε πεζοπορία, να προσέχετε να φοράτε άνετα και κατάλληλα παπούτσια. Να προσέχετε πολύ τραυματισμούς και φούσκες, κυρίως στη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της οδοιπορίας. Σε περίπτωση που εμφανιστούν φούσκες, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη διαδικασία ίασης τους. Μην εκθέτετε ποτέ τα πόδια σας για πολύ διάστημα στον ήλιο (να αποφεύγετε τα εγκαύματα).

Πως να περιποιήστε τα νύχια και τα πόδια

Μην πλησιάζετε ποτέ στα πόδια σας ψαλίδι ή ξύστρα ποδιών. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πολύ μεγάλος. Λιμάρετε τα νύχια των ποδιών σας τακτικά, είναι προτιμότερο παρά να τα κόβετε. Λιμάρετε τα νύχια σας ει δυνατόν ίσια, δηλαδή στις γωνίες να μην είναι πολύ κοντά. Έτσι τα νύχια δεν μπορούν εύκολα να μπουν στο κρέας του ποδιού.